DEVAMSIZLIK İŞLEMLERİ
Devamsızlık İşlemleri
DEVAMSIZLIKLA İLGİLİ DUYURULAR TEBLİĞ NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR.
· Ders devamsızlığı 6 gündür; öğrencinin devamsızlığının 6,5 gün olması durumunda, öğrencinin okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fesh edilerek sigorta çıkışı yapılır.
· İş yeri devamsızlığı 30 gündür; 31. günde öğrencinin yine okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fesh edilerek sigorta çıkışı yapılır.
· Yukarıdaki 2 seçenekten birisi gerçekleştiğinde öğrencinin okulla ilişiği kesilir ve devamsızlıktan kalır.
· MESEM'de asla devamsızlık silmek yoktur.
· Bulaşıcı hastalık ve ağır yoğun bakım tarzı gerektiren (ameliyat,trafik kazası) durumlarda hastaneden alacağınız belgelere sadece işlem yapılmaktadır.
Okul veya İşyeri devamsızlığı aşıldığı taktirde; Öğrencinin İşyeri çıkışı yapılıp, önümüzdeki dönem sınıf tekrarı için 2024 Ağustos ayında tekrar Okula başvurması gerekmektedir.
ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNİN DEVAMSIZLIK İLE İLGİLİ MADDELERİ:
MADDE 35. (1) Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
MADDE 36- (1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.
(2) ...
b) Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.
(5) ... Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. ... Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri fesih edilerek sigorta çıkışları yapılır... Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir.
(7) Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir... Zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.
Madde 143. (6) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işyeri değişikliği talebi hâlinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.
Sık Sorulan Sorular
Devam zorunluluğum var mı? |
• Kayıtlı tüm öğrencilerin okula ve işletmelere devam zorunluğu vardır. (OÖKY Md.36/1) |
Okul günü iş yerine gidebilir miyim? |
• Okul günü öğrencinin okula gelmesi zorunludur. İşletmeye gitmez. (OÖKY Md.15/3). |
Devamsızlık hakkım ne kadar? |
• Devamsızlık bir öğretim yılında toplam 6 gün teorik (okul), 30 gün pratik (işletme) eğitim olmak üzere toplam 36 günü geçemez. (OÖKY Md.36/5) |
Rapor/Mazeret/İzin devamsızlıktan sayılır mı? |
• Aldığınız tüm rapor, mazeret veya izinler devamsızlık olarak sayılır. |
Okul devamsızlığım 6 günü geçti ? |
• 6 gün okul devamsızlığını aşan öğrenciler, notları ne olursa olsun devamsızlıktan sınıf tekrarına kalır. (OÖKY Md.36/5) |
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğine göre;
1- Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri fesih edilerek sigorta çıkışları yapılır ve durumları yazılı olarak yasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için kendisine de bildirilir.
2- Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir.
3- Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.
4- Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilir, veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilir ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenir.
5- Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik ders devamsızlıklarının 2 nci, 4 üncü ve 5 inci; işletmede mesleki eğitime devamsızlıklarının ise 5 inci, 15 inci ve 25 inci günlerinde, yasal temsilcisi ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için ayrıca kendisine bildirim yapılır.
6- Teorik ders süresi haftada iki gün olarak uygulanan meslekieğitim merkezi programına kayıtlı öğrencilerin teorik ders devamsızlıklarının 4, 8 ve 10 uncu günlerinde bildirim yapılır.
7- Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden fazla olamaz. (Bir Ders Yılı 36 Haftadan Oluşmaktadır. Öğrencilerin Teorik (OKUL) Derslerdeki Devamlıkları 6 Günden Fazla Olamaz)
8- Telafi programları ile tamamlayıcı eğitim programına devam zorunludur.
9- Öğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ve tamamlayıcı eğitim programına ait özürlü özürsüz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde, puanları ne olursa olsun başarısız sayılırlar.
10- Ancak, Mesleki Eğitim Merkezi UstalıkTelafi Çerçeve Öğretim Programındaki öğrencilerin yapmış oldukları devamsızlık süresi, tamamlanması gereken eğitim süresine eklenir ve eğitimin başladığı tarihten itibaren bu sürenin toplamı 28 haftayı geçemez.
e-Devlet Kapısı Üzerinden... ·
MESEM öğrencilerininE-Devlet üzerinden devamsızlık takibi için --E DEVLET TIKLAYINIZ
(E-Devlet şifresi olan Veliler ve Öğrenciler görebilir)